2019-05-08 10:53:10• hírek • Bede Emőke

Nem ér el a házig a villanykábel? Jó megoldás lehet a napelem!

2019-ben az Országos Környezetvédelmi Alap (AFM) egy olyan programot indított el az áramszolgáltatási hálózatra csak részlegesen csatlakoztatott önkormányzatok számára, melyet megpályázva a települések napelemrendszerek megvásárlására nyerhetnek támogatást. Az így szerzett panelekkel főként azoknak az elzárt falvak és tanyák hétköznapjait szeretnék könnyebbé tenni, melyek nem csatlakoznak az országos áramellátásra.

A 230 millió lejből gazdálkodó programra való jelentkezést az érintett önkormányzatoknak július 10-ig kell beadniuk a megyei tanácshoz. Az esetleges problémák elkerülése végett a megye polgármesterei szerdán egy fejtágítón vettek részt, melynek során a Szatmár Megyei Tanács elnöke minden fontos részletet pontosított a pályázattal kapcsolatban.


Mint kiderült, a programra való pályázáshoz az önkormányzatoknak el kell készíteniük egy listát a potenciálisan érintett háztartásokról, s a sikeresen elnyert összeg is első körben hozzájuk fut be. E lista összeállításakor azokat a háztartásokat lehet számításba venni, melyek nincsenek csatlakoztatva az áramhálózatra, és legalább két kilométernyire vannak a rendszertől. A sikeresen pályázó önkormányzatok gazdaságonként legfeljebb 25 ezer lejes támogatást igényelhetnek, mely összeget csak a fotovoltaikus rendszerek megvásárlására és felszerelésére lehet költeni.


A program számára előirányozott költségvetésből Szatmár megyének 18 850 000 lejt osztottak le, mely mintegy 754, elektromos áramtól elzárt háztartás számára oldhatná meg a villanygondot. Az érintett önkormányzatok tehát július 10-ig adhatják le a megyei tanácsnál a támogatási igénylést, a beérkező jelentkezéseket ezt követően pedig továbbítani fogják a környezetvédelmi alap felé elbírálás és szerződéskötés céljából.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: